O meni

Nejc osebno
nejc osebno

Od kdaj se že ukvarjaš s kajakaštvom?

 V petem razredu osnovne šole so nas za športni dan peljali na vožnjo s kajakom po Soči. Že takrat sem se zaljubil v ta šport in se takoj vpisal na tečaj. V skupini sem hitro napredoval in od začetnikov kmalu prestopil v starejšo skupino. Prvo medaljo na velikem tekmovanju sem osvojil leta 2001, ko sem postal mladinski evropski podprvak v klasičnem spustu s kajakom. Nato so s trdim delom prišli še drugi uspehi. V moji zbirki je sedaj 10 osvojenih medalj na svetovnih prvenstvih, štiri na evropskih ter 22 na tekmah svetovnega pokala.

Slika1slika3slika 2medalje

Zakaj si se odločil ravno za disciplino spust s kajakom na divjih vodah?

Vedno sem se rad spuščal po reki in krotil brzice, vrtenje okoli vratic pa mi ni bilo zabavno, zato sem s slaloma presedlal na spust.


pripravaImaš kakšen poseben ritual pred tekmo, na štartu?

Kakšnega posebnega rituala nimam, imam pa vedno isti postopek priprave na tekmo, od jutranjega ogrevanja pa do odhoda na štart.


Kako vrhunski šport usklajuješ s šolanjem in delom?

Ko sem prišel študirat v Ljubljano, je bilo na začetku težko, saj sem moral usklajevati predavanja in treninge, a mi je nekako uspelo. Sedaj pa, ko sem zaposlen kot vrhunski športnik v športni enoti Slovenske vojske, je vse lažje. To mi zagotavlja socialno varnost, da lahko treniram.


Kako potekajo tvoji treningi?
fitnes

Veslam dvakrat dnevno, en trening pa naredim v fitnesu. Vendar pa se trening prilagaja tudi glede na letni čas. Ko je pozimi prehladno za treninge na vodi, tečem na smučeh in plavam.
Spomladi in jeseni pa v treninge vključujem tek in gorsko kolesarjenje.


Kako se sproščaš po napornih treningih?

Najraje doma pogledam dobro TV-nanizanko ali preberem kakšno knjigo.


Kaj potrebuje človek, da postane vrhunski športnik?

Nadarjenost in voljo, predvsem pa mora trdo delati.


Javnost vas pozna kot vrhunskega športnika. Kakšen pa je Nejc zasebno?

na kolesuv
kuhinjiPoleg kajaka me navdušuje tudi gorsko kolesarjenje, čemur se posvečam v svojem prostem času. Ker uživam v naravi, se ob prostih dneh pogostokrat odpravim na izlet. Najraje grem v hribe, tam po navadi preživljam tudi počitnice. Vesel sem, da s partnerko živiva v bližini ljubljanskega Golovca, saj lahko tako tudi takrat, ko časa ni ravno na pretek, skočiva nanj, bodisi peš bodisi s kolesom.

Dom si trenutno deliva z dvema posvojenima muckoma, zaradi katerih ni nikoli dolgčas. Poleg tega se ob posebnih priložnostih rad zavrtim v kuhinji in preizkušam svoje kuharsko znanje. Še posebej rad svoje specialitete ponudim prijateljem, ki mi veliko pomenijo. Z njimi rad razpravljam o aktualnih družbeno-političnih temah ter seveda tudi o vsakdanjih stvareh.


Kakšni so tvoji načrti po koncu kariere vrhunskega športnika? Kje se vidiš čez 10 let?

Ker bom po športni karieri imel končano Fakulteto za šport, mislim, da bom delal nekaj v povezavi s športom. Natančnega načrta še nimam, zato si želim pustiti odprta vrata za različne stvari.


zavesljaj 2